20 Temmuz 2009 Pazartesi

Çin

Hong Kong Çin'e geçmesine rağmen hala eski statüsünde, ayrı bir ülke gibi. Hong Kong'lular kendilerini Çin'li olarak değil Hong Kong'lu olarak tanımlıyor ve Çin'lilerden pek hoşlandıkları söylenemez. Tipik Türkiye/Kıbrıs olayı sanki.

Hong Kong gökdelenleri müthiş, aynı gökdelenlerin ara sokakları ise tamamen bir kasaba görüntüsü. Yemek kokan sokaklar, çöpler, dilenciler....

Ben orada öğrendim, HK benzeri bir yapı daha varmış, Macau. Macau eski bir Portekiz kolonisi. HK ile aynı zamanda Çin'e devredilmiş. Kumarhaneleri ve gece hayatı ile meşhur bir şehir. HK'a nazaran daha sevimli ve ruhu olan bir şehir. Eski Portekiz mahalleri ve yaşan Portekizliler mevcut.

Çin Anaülke gümbür gümbür geliyor, her yer yol, bina, inanılmaz yapılar, gökdelenler, inşaat ve fabrikalar. Halk ise hala eskide kalmış bence, hani bizim hanzo dediğimiz tarzdan, para kazanmaya başlamışlar ama harcamasını pek bilmiyorlar, yerlere tükürmek de serbest, kırmızı ışıkda geçmek de. Kültürün gelişmesi için en az 20 seneye ihtiyaçları var, heryerin tersine teknoloji önde, kültür geride.
Sıra kavramı yok, sıradayken herhangi bir çinli kaynak yapabilir. Gaz çıkarabilir, ayağınıza basabilir, gündelik normal yaşantı böyle. Yani filmlerden bildiğim uzakdoğu insanına mahsus saygı yok , gerçi içlerinde bir saflık temizlik var ama hızla bozuluyor sanırım.Her yerde bulabileceğiniz Mac Donalds kültürü sonucu olsa gerek :))

İngilizce bilmiyorsanız fazla dert etmeyin, kimse bilmiyor. Bilenleri bulmanız için aramanız gerekecek. Bulduğunuz ile anlaşmak o kadar kolay değil, Çin ingilizcesi diye birşey var sanki :))

Küçük çocukların pantalonlarının arkası açık, popolar hep ortada. Amaç istedikleri yere yapabilmeleri :)

Elektronik çok çok ucuz. Pazar yeri gibi bir binada her ürünü bulmak mümkün. %80 taklit. Ve kandırılma ihtimali çok fazla. Aldığınız bir ürünün kapasitesi aslında yarıdan az olabilir. Hemen orada denemek lazım. Bir de pazarlık çok önemli, 100 yuan denilen birşeyi 5e alabilirsiniz, denemekte fayda var.

Pekin sokakları hala bisikletlerle dolu, 30 yıl önce hiç oto yokmuş , şimdi ise kocaman caddeler otolarla kaynıyor. İnanılmaz bir trafik, insan seli, bisikletliler... Çok fazla büyük yol, çok fazla araç, çok fazla insan. Kocaman bir şehir Pekin. Tarihi doku bozulmuş, gökdelenler arasına sıkışmış ama yie de çok güzel tarihi yapılar tüm görkemiyle insanı etkiliyor.

Çin seddi'nin uzunluğu boydan boya 3.000km, toplam 6.000km. Dağın üstünde 10m yüksekliğinde dev yapı. İnanılası değil.


Anlatacak çok şey var , buraya sığmaz. Gidip görmek lazım

29.12.2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder